Небо је граница: нови домети астрономије, Предавање др Ј у Дому омладине Београда, 5.септембар, 20h, сала Американа

Као пратећи програм престижног научног скупа о употреби савремених телескопа, који се од 2. до 7. септембра одржава у Београду, др Џо Лиске, веома признати астрофизичар и популаризатор науке (познатији као Др Ј), говориће о новим инструментима и науци која их покреће.
https://ease2018school.wordpress.com/

Иако је астрономија једна од најстаријих наука, Универзум и даље има многа изненађења за нас. Откриће егзопланета, тамне енергије и гравитационих таласа јасно показују да још увек нисмо видели све што има да се види. Подстакнути огромним успесима у последњих 20 година, астрономи покушавају да направе нову генерацију супер-телескопа који ће нам омогућити да, као никад до сада, заронимо  дубоко у мистерије Универзума.

https://www.facebook.com/events/2142420515995394/
http://domomladine.org/debate/predavanje-nebo-je-granica-novi-dometi-astronomije/

Постер

*******
КРАТКА БИОГРАФИЈА ПРЕДАВАЧА:

Др Џо Лиске (Jochen Liske) је професор посматрачке астрономије на Опсерваторији у Хамбургу, која је део Катедре за физику Универзитета у Хамбургу. Бави се истраживањима у вангалактичкој астрономији и  посматрачкој космологији, и покушава да открије како се одвија еволуција галаксија и због чега се ширење Универзума убрзава. Доприноси развоју нових астрономских инструмената, будући да је био део и Европске јужне опсерваторије, где је радио на развоју Европског изузетно великог телескопа, највећег  светског оптичког телескопа који је тренутно у изградњи.

Др Лиске је врло активан научни комуникатор и широј јавности је познатији као Др Ј. Био је водитељ две изузетно популарне и награђиване емисије Hubblecast и ESOcast, о најновијим научним достигнућима и  новостима са Хабл свемирског телескопа и са инструмената Европске јужне опсерваторије. Снимио је и  филм Eyes on the Skies, документарац посвећен 400. годишњици открића телескопа и Међународној години астрономије 2009, као и филм Eye 3D, награђиван 3Д документарац о Паранал опсерваторији.

https://www.hs.uni-hamburg.de/index.php?option=com_content&view=article&id=339&Itemid=879&lang=en
*******


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести