Међународни дан светлости, 30 Мај - Народна библиотека Србије

Након веома успешно организоване Међународне године светлости и светлосних технологија 2015  године у чијем обележавању је учествовало 147 земаља света, а међу којима се бројним  активностима и програмима истакла и Србија, UNESKO је усвојио Међународни дан светлости који ће се  обележавати једном годишње.

Међународни дан светлости није посвећен само истраживањима и примени светлости у науци. Сврха Међународног дана светлости је да обезбеди годишњи фокус на светлост и уважавање њене улоге у животима грађана света како у областима науке, медицине, комуникације и енергије, тако и у сферама културе, образовања и одрживог развоја. Разуђена тема светлости ће омогућити многим различитим секторима друштва широм света да учествују у активностима како би се у овој сфери подигла свест о науци и технологији, уметности и култури.

У склопу прославе првог Међународног дана светлости у Србији, Национални комитет је приредио програм који ће се одржати у облику симпозијума под називом « Светлост у Граду ». Више информација о програму симпозијума можете наћи на страници http://www.dansvetlosti.rs/.

Студенти Математичког факултета на студијском програму Астрономија и астрофизика такође доприносе обележавању овог дана, организујући радионицу за децу о светлосним екпсериментима. Радионица под називом ”Просветли се кроз игру” одржава се од 10 до 12ч у просторијама бивше кафе-књижаре Народне библиотеке.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести