Семинар за рачунарство и примењену математику, 22. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 22. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Радомир Станковић, Математички институт САНУ, Београд

Наслов предавања: ХИДРОИНТЕГРАТОР МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА АЛАСА - ПРВА АНАЛОГНА РАЧУНСКА МАШИНА НА ПРИНЦИПУ КРЕТАЊА ТЕЧНОСТИ

Апстракт: Математичка феноменологија је једна од више различитих научних дисциплина које су биле предмет интерестовања и истраживања Михаила Петровића Аласа. Како је Петровић наводио, његов циљ рада у овој области била је материјализација аналитичких проблема, подразумевајући под тим да се за дати аналитички проблем пронађе конкретна физичка појава за коју важе исте релације и исти закони који би се добили аналитичким решењем посматраног проблема.

У складу са тим, у основи начина рада хидроинтегратора је запажање да се облик решења одређене класе диференцијалних јендачина може да повеже са законом по коме се понаша ниво течности у суду одређеног облика приликом потапања у њега тела такође погодно изабраног облика.

Изложићемо неке детаље о начину рада Михаила Петровића на пројектовању хидроинтегратора, представити елементе уређаја, указати на Петровићеве оригиналне доприносе у пројектовању аналогних рачунских машина и скренути пажњу на слична решења предлагана знатно касније.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести