150 година од рођења Михаила Петровића Аласа

Конференција Михаило Петровић Алас, Живот-Дело-Време, САНУ, 2-3. октобар 2018.

Година Мике Аласа

Српска академија наука и уметности и математичка заједница у Србији ове године обележавају значајан јубилеј, 150 година од рођења Михаила Петровића (6. мај 1868 - 8. јун 1943), великог српског математичара и оснивача српске математичке школе.

Професор Петровић је родоначелник српске математичке школе и већ по томе заузима посебно место у плејади српских научних великана. Математички факултет са поносом истиче чињеницу да је професор Петровић водио Катедру за математику Филозофског факултета, претечу нашег факултета, од његовог доласка у Београд из Париза 1894, па све до његовог одласка у пензију 1938. године. Његови ученици и докторанди, Тадија Пејовић, Јован Карамата, Милош Радојчић, Константин Орлов и Драгољуб Марковић такође су били профеосори нашег факултета и окосница Београдске математичке школе. Заједно са својим професором увели су модерну математику на Београдски универзитет и створили нове генерације угледних и добрих математичара. Такође, помогли су оснивање нових математичких центара у Србији и Математичког института САНУ.

Академик Петровић био је угледан професор математике на Универзитету у Београду, али и књижевник, филозоф, музичар, рибар, светски путник и путописац. Био је студент познатих француских математичара Анрија Поенкареа (Henri Poincaré), Шарла Ермита (Charles Hermite) и Шарла Емила Пикара (Charles Émile Picard).

Српска академија наука и уметности, Математички факултет Универзитет у Београду и природно-математички факултети у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу током ове године организују неколико манифестација и скупова посвећених академику Петровићу.

Математички факултет дао је значајан прилог овом јубилеју оснивањем Дигиталног легата Михаила Петровића у којем посетиоци могу да пронађу многобројна документа и детаље из занимљивог и неконвенционалног живота професора Петровића.

Отварање изложбе поводом 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа, МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС – РОДОНАЧЕЛНИК СРПСКЕ МАТЕМАТИЧКЕ ШКОЛЕ, биће одржано у уторак 15. маја у Галерији САНУ са почетком у 19 сати.

Аутори: Жарко Мијајловић, Марија Шеган Радоњић и Стеван Мићић.
Коаутор: Маја Новаковић

Факултет је дао значајне прилоге за ову изложбу која траје од 15. маја до 22. јуна у Галерији САНУ. Осим тога, у оквиру IX Симпозијума – Математика и примене, који ће бити одржан почетком новембра, Факултет ће једну секцију посветити сећању на животни пут и дела професора Петровића.

Вест на сајту САНУ


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести