Осма конференција подунавске регије (DAC), 21.09.2017.

У Свечаној сали Српске академије наука и уметности, у четвртак 21. септембра у 12 сати, свечано ће бити отворена Осма конференција академија подунавске регије (DAC).

Приликом отварања, између осталих, говориће: академик Владимир С. Костић, председник САНУ, проф. др Феликс Унгер, председник Европске академије наука и уметности, проф. др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције и проф. др Мирослав Весковић, научни експерт за координацију подршке макрорегионалним стратегијама.

Окупљенима ће се видео-поруком обратити др Јоханес Хан, европски комесар за проширење и суседску политику.

Конференција академија подунавске регије (DAC) је пројекат Европске академије наука и уметности из Салцбурга, који окупља националне академије поменуте регије и фокусиран је на њен развој. Идеју је од почетка подржала Европска комисија, а досад је одржано седам конференција: у Бечу 2011, Братислави 2012, Будимпешти 2012, Букурешту 2013, Кишињеву 2014, Улму 2015. и Љубљани 2016. године.

Конференција ће се бавити темама:

Угрожени Дунав: Шта можемо да учинимо?

и Универзитети у транзицији.

„Дунав је угрожен на више начина. У првом реду се то односи на контаминацију која потиче од индустрије. У горњем сливу, где је економија развијенија а правила строжија, то је неупоредиво мање изражено у поређењу са стањем у доњем сливу. Дунав угрожавамо грађењем насипа за заштиту од поплава и посебно прављењем акумулација за хидроцентрале, јер тиме утичемо на природни ток Дунава што резултује променама обала и биосфере”, каже академик Дејан Поповић, члан Организационог одбора.

Ушће Дунава

„Други правац рада на конференцији биће покушај да се у дунавској регији на бољи начин организује и, на неки начин, унифицира образовање. Сви смо у процесу болоњских промена, али су разлике од горњег слива Дунава до Црног Мора и у образовању велике. Иако су неке од земаља у Европској унији, а неке нису, све оне се међусобно и у економском условима и у погледу образовања веома разликују.  Једна од тема биће и да ли ми у Србији образујемо кадар који након завршетка школовања може да нађе посао или га школујемо зато што имамо наставнике за то”, објаснио је академик Поповић.

Ушће Саве и Дунава

У раду конференције учествоваће академије наука Аустрије, Немачке, Чешке, Мађарске, Молдавије, Црне Горе, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Украјине, Републике Српске, Бугарске и Македоније. Учешће ће узети и Европска федерација академија (ALLEA). Овај дводневни догађај реализује се у сарадњи Европске академије наука и уметности из Салцбурга и Српске академије наука и уметности.

Програм скупа


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести