Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 29. август 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у понедељак, 29. августа 2016. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Владо Кешељ, Dalhousie University, Canada

Наслов предавања: Научно истраживање, иновације и привреда: канадски модел и неки примјери пројеката у области анализе текста и података (прегледно предавање)

Апстракт: У првом делу презентације ће се прадставити канадски модел финансирања научног истраживања у рачунарству, са фокусом на облике подстицања сарадње између привреде и истраживања, као и подстицања стварања нових фирми на основу истраживања и идеја студената.

У другом делу ће се представити неколико пројеката из области анализе текстова и података, који су иницирани заједничким интересима фирми и истраживања. У више детаља ће бити приказан приступ визуелној анализи текста на основу знаковних n-грама ии CNG мере сличности n-грамских профила.

Овај метод се показао корисним у анализи ауторства текстова.

Кратка биографија предавача: проф. Владо Кешељ је дипломирао на смеру Рачунарства и информатике, Математичког Факултета Универзитета у Београду. Одбранио је магистарску и докторску тезу на Универзитету у Ватерлоу у Канади. Од 2002. године је професор на Делхаузи Универзитету (Dalhousie University) у Канади, а редовни професор од 2011. године. Проф. Кешељ је такође Продекан за иновације и предузетништво (Assistant Dean for Innovation and Entrepreneurship). Његова истраживачка активност укључује обраду природног језика, анализу података и пословну информатику.

Детаљније информације о Семинару доступне су на страни:
http://computing.matf.bg.ac.rs


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести