Семинар за геометрију, визуелизацију и образовање са применама, 17. децембар 2009.

У четвртак, 17.12.2009. у 17:00 часова у просторији 843, Математички факултет, V спрат, предавање ће одржати проф. Стана Никчевић.

Назив предавања: Геометрија вокерових (Walker) многострукости

Апстракт: Представила бих основне резултате у геометрији вокерових многострукости. Вокерове многострукости су псеудо-риманове многострукости које допуштају нетривијално паралелно нул раванско поље. Оне омогућавају испитивање неких основних разлика у геометријама риманових и псеудо-риманових многострукости, и добро илуструју феномене који се појављују у пседо-римановој геометрији који су битно различити од оних који се појављују у римановој геометрији, односно различитости условљене преласком са позитивно дефинитне метрике на индефинитну метрику. Приказивање геометрије псеудо-риманових многострукости  се заснива на анализи кривинских особина многострукости,која омогућава добијање геометријских и тополошких резултата везаних за полазне многострукости. Посебно ћу представити многострукости димензије 3 као посебно интересантне, а затим многострукости димензије 4,које омогућавају прелазак на више димензије. Даћу и кратак осврт на хермитску геометрију вокерових многострукости и представити неке специјалне вокерове многострукости.

Основа овог излагања је управо публикована књига: The Geometry of Walker Manifolds чији су аутори: Miguel Brozos-Vazquez, Eduardo Garsia-Rio, Peter Gilkey, Стана Никчевић, Ramon Vazques-Lorenzo, у издању Morgan&Claypool Publishers, у серији Synthesis Lectures on Mathematics and Statistics, едитор серије: Stevan G. Krantz.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести