Међународни дан посвећен обележавању 200 година од рођења пионирке програмирања

"ADA LOVELACE дан" је међународни дан посвећен обележавању 200 година од рођења пионирке програмирања. Ћерка Лорда Бајрона и изврсне математичарке у то доба, од малих ногу је била усмерена на природне науке да би касније у раду са колегом Чарлсом Бебиџем дошла до закључка да све што може бити конвертовано у бројеве - музика, алфабет или слике, може бити контролисано помоћу алгоритама. Њено достигнуће представља претечу модерних рачунара и нико пре ње, чак ни сам Бебиџ није увидео да аналитичка машина може да обрађује различите врсте података. Како је написала алгоритам за израчунавање Бернулијевих бројева, Ејда се сматра првом програмерком у историји.

"ADA LOVELACE дан" организују Rails Girls Београд, српски огранак глобалне заједнице која девојке и жене упознаје са основама wеб програмирања. Програм "ADA LOVELACE дана" је посвећен представљању жена које су тренутно активне у пољу науке код нас (математика, ИТ, инжењерство, физика, хемија, архитектура...) са циљем да говоре о својим достигнућима, препрекама и развојном путу, и да на тај начин инспиришу и мотивишу посетиоце да и сами своју будућу професију можда потраже у природним наукама.

Више информација о самом догађају и шест изврсних говорница и њиховим дометима у науци.

Програм "ADA LOVELACE дана" биће одржан у Новој Искри (Гаврила Принципа 43) у петак 16. октобра у 17.30. Улаз је слободан.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести