Семинар за рачунарство и примењену математику, 16. децембар 2014.

Наредни састанак Семинара за биће одржан у уторак, 16. децембра 2014. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач:  Марко Петровић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: РАЗВОЈ ПРОЦЕСА ЕКСТРАКЦИЈЕ, ТРАНСФОРМАЦИЈЕ И ПУЊЕЊА ПОДАТАКА СКЛАДИШТА ПОДАТАКА ЗАСНОВАН НА МОДЕЛОМ ВОЂЕНОМ ПРИСТУПУ

Садржај: У раду се разматра проблем концептуализације и аутоматизације развоја ETL процеса и даје оригинално решење које се заснива на формалној спецификацији ETL процеса и њеној аутоматизацији уз помоћ развијеног специфичног апликационог оквира.

У складу са Domain-Specific Modeling (DSM) приступом, за формалну спецификацију дефинисано је неколико нових доменско-специфичних језика: језик за спецификацију операција трансформација података (ETL-O), језик за спецификацију тока извршавања ETL процеса (ETL-P), језик за спецификацију израза (ETL-E) и језик за спецификацију шаблона операција трансформација (ETL-T).

Сваки од ових језика дефинише концепте који су релевантни за специфични аспект ETL процеса. Имплементација специфицираних доменско-специфичних језика остварена је увођењем специфичног апликационог оквира као технолошке подршке предложеној формалној спецификацији.

Увођењем апликационог оквира значајно је подигнут семантички ниво који је имплементационо подржан и који се може аутоматизовати. Имплеметација се заснива на аутоматској трансформацији модела, формираним у складу са одговарајућим доменско-специфичним језиком, у изврсни кôд апликационог оквира.

Уведена је и специфична ETL платформа као проширење Microsoft .NET платформе, којом је специфицирана технолошка подршка развоју и извршавању модела ETL процеса. Заправо, ETL платформом се описује технолошка подршка моделовању и имплементацији доменско-специфичних језика.

Аутоматске трансформације модела, формираних коришћењем синтаксних едитора и заснованим на одговарајућим доменско-специфичним језицима, у извршни кôд апликационог оквира подржане су специфично развијеним генераторима.

Апликациони оквир подржан је скупом сервиса који омогућавају извршавање и управљање извршним кôдом, генерисаним из формираних модела. Представљена је општа физичка софтверска архитектура ETL платформе, као основа за њену имплементацију.

У циљу валидације решења које се предлаже спроведно је више експерименталних тестирања.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести