Галерија знаменитих у Ваљеву

У Ваљевској гимназији постављена је ГАЛЕРИЈА ЗНАМЕНИТИХ коју чине великани српске културе и науке: Доситеј, Вук, Његош, Чика Љуба, Мика Алас, Тесла, Јосиф Панчић, Милутин Миланковић, Јован Цвијић, Михаило Пупин.

Њихови портрети налазе се на самом улазу у Ваљевску гимназију.

Осим тога и портрети осталих великана попут Андрића, Црњанског, Дучића и Мокрањца биће, уз одговарајући догађај, постављени у остале холове, одговарајуће учионице и кабинете.

Галерију ће чинити и великани светске науке и уметности Микеланђело, Леонардо да Винчи, Платон, Сократ, Толстој, Достојевски, Бетовен, Питагора, Гаус, Ломоносов, као и многи други.

Центарални хол је одвојен за знамените ученике Ваљевске гимназије.  Ту су већ постављени портрети Десанке Максимовић, Бране Петронијевића, Владике Николаја, Гордане Бабић, а у плану су и портрети Љубице Марић, али и остали академици - Ваљевски гимназијалци.

Портрети се постављају у складу са догађајем одн. датумом који је у вези са одређеном личношћу.

Ваљевска гимназија има четири актуелна академика САНУ (азбучним редом):

- Бећковић Матија - књижевник
- Лома др Александар - класични филолог, етимолог, ономастичар
- Матељевић др Миодраг - математичар
- Поповић Љуба - сликар.

Тешко да се нека средња школа може похвалити таквом чињеницом.

С обзиром на то да постављање сваког портета прати догађај после кога ће ђаци Ваљевске гимназије, али и сви посетиоци и шира јавност знати зашто портрет одређеног великана краси Ваљевску гимназију част нам је и задовољство да најавимо предавање проф. др Миодрага Матељевића које ће се одржати у петак 28.11.2014. у Ваљевској гимназији.

Позивамо све заинтересоване да нам се придруже!


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести