Seminar Bioinformatika, 24. mart, 2021.

Naredni sastanak seminara Bioinformatika biće održan onlajn u sredu, 24.marta 2021. sa početkom u 18:15.

Predavač: dr Olgica Đurković-Đaković, naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu

Naslov predavanja: MONITORING PRIRODNO STEČENOG U ODNOSU NA VAKCINALNI IMUNITET – PRVI PRESEK

Apstrakt:
U Institutu za medicinska istraživanja se sprovodi istraživanje "Praćenje prirodno stečenog i vakcinalnog imuniteta na SARS-CoV-2 virus kod odraslih ispitanika", čiji je osnovni cilj utvrđivanje  dugoročne evolucije antitela specifičnih za SARS-CoV-2 kod pacijenata sa COVID-19 i kod vakcinisanih ispitanika. Potonja populacija je posebno značajna u svetlu činjenice da zbog široke dostupnosti četiri različite vakcine Srbija predstavlja jedinstveni poligon za komparativnu analizu vakcinalnog imuniteta.   Osim doprinosa globalnom razumevanju specifičnog humoralnog imunskog odgovora u simptomatskim i asimptomatskim slučajevima COVID-19, kao i kod osoba vakcinisanih protiv SARS-CoV-2 virusa, očekuje se da podaci o nivou imunološke zaštite postignute prirodnom i veštačkom imunizacijom doprinesu daljem planiranju ciljane prevencije npr identifikacijom kategorija populacije koje je potrebno češće revakcinisati, te da budu osnova za izradu prediktivnih modela daljeg toka SARS-CoV-2 epidemije u ovom delu Evrope i šire. Na ovom predavanju će biti predstavljen prvi presek rezultata ovog istraživanja.

Link za pristup predavanju:
https://matf.webex.com/matf/j.php?MTID=md9359f0985c4ba9e9c050179c49e0c41
Link će biti aktivan od 18 časova.

Organizator seminara Bioinformatika je Srpsko društvo za bioinformatiku i računarsku biologiju (http://www.birbi.matf.bg.ac.rs/)

Biografija predavača:
Dr sc. med. Olgica Đurković-Đaković je naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu. Rukovodilac je Centra izuzetnih vrednosti za zoonoze prenošene hranom i vektorima, kao i Nacionalne referentne laboratorije za toksoplazmozu. Rukovodila je nizom naučnoistraživačkih projekata od kojih jednim iz FP6 programa Evropske komisije, i učestovala u više međunarodnih  projekata i drugim oblicima međunarodne saradnje. Angažovana je kao nastavnik na doktorskim studijama na Medicinskom fakultetu UB. Posebno je ponosna na svoju ulogu u obrazovanju mladih, uključujući mentorstvo doktorskih disertacija (8 odbranjenih i 2 u izradi) i magistarskih teza (3 odbranjene). Ukupni indeks naučne kompetentnosti iznosi > 650 (Scopus: radova 117, citiranost: > 1500, H-indeks 22). Bavi se različitim aspektima infekcija apikompleksnim patogenima, uključujući imunopatogenezu, dijagnostiku i eksperimentalnu hemioterapiju. Od početka pandemije aktivno se sa svojim Centrom uključila u istraživanja dijagnostičkih, imunoloških i epidemioloških aspekata kroz longitudinalni monitoring SARS-CoV-2 specifičnih antitela u različitim kategorijama populacije.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.