Odeljenje za matematiku, 26. mart 2021.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 26. marta 2021. u sali 301f MI SANU, kao i onlajn, sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Jovana Obradović, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: KOMBINATORNA HOMOTOPSKA TEORIJA OPERADA I

Apstrakt:
Operada je matematički objekat koji kodira određen tip algebri. Prelazak sa algebri na jezik operada omogućava nam da konceptualno proučimo i uporedimo čitavu klasu algebri tog tipa, iako one na prvi pogled mogu biti kombinatorno veoma komplikovane. Takva apstrakcija, osim što doprinosi globalnom razumevanju date klase, dozvoljava i da primenimo rezultate poznate za klasične algebre na druge vrste algebri, a dovodi i do rezultata koji nisu bili poznati čak ni za klasične algebre. Zbog toga se danas pojam operade, kao i njenih varijacija, može čuti u svakoj oblasti čije istraživanje uključuje modelovanje složenih algebarskih struktura, pre svega onih čije relacije važe do na homotopiju. Kako bi se što bolje razumela teorija homotopije za prostore sa nekom algebarskom strukturom, danas se proučava i homotopska teorija operada. Izvorni koncept operade do na homotopiju je prilično složen, ali je nedavno dokazano da se ta struktura može prikazati pomoću lepe familije konveksnih politopa, što umnogome olakšava njeno sagledavanje. Cilj ova dva predavanja je da prikažem ovaj koristan rezultat koji povezuje teoriju operada sa konveksnom i diskretnom geometrijom.

Napomena:
Registracija za učešće na seminaru (što podrazumeva mogućnost uključenja radi postavljanja pitanja) je dostupna na sledećem linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N

Direktan prenos (samo praćenje, bez mogućnosti postavljanja pitanja) je dostupan na sledećem linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/J6zEMJyMSoAbTMMX7



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.