Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 23. mart 2021.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 23. marta 2021. u sali 301f Matematičkog instituta SANU, kao i onlajn, sa početkom u 14:15.

Predavač: doc. dr Miloš Radenković, Računarski fakultet

Naslov predavanja: MODEL ELEKTRONSKOG POSLOVANjA ZA UČEŠĆE POTROŠAČA NA SRPSKOM TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE ZASNOVAN NA SMART GRID TEHNOLOGIJAMA

Apstrakt:
U predavanju će biti predstavljen model elektronskog poslovanja zasnovan na fleksibilnom učešću potrošača na srpskom tržištu električne energije. Cilj je razvoj održivog i primenljivog pristupa koji omogućava učešće domaćinstava i pojedinačnih uređaja na balansnom tržištu i na berzi električne energije korišćenjem smart grid tehnologija i demand-response servisa. Učestvovanjem pojedinačnih domaćinstava i uređaja u balansnom tržištu omogućava se precizna kontrola frekvencije elektroenergetskog sistema, što otvara mogućnosti za eksploataciju obnovljivih izvora električne energije preko fleksibilnijeg i tačnijeg upravljanja fluktuacijama. Predloženi poslovni model prilagođen je poslovnom okruženju i regulativi u Republici Srbiji. Predložena tehnička specifikacija modela sastoji se od distribuirane infrastrukture za povezivanje i koordinaciju velikog broja korisničkih IoT uređaja. Za prikupljanje, analizu i upravljanje podacima u realnom vremenu koriste se analitičke metode i softverski alati bazirani na poslovnoj inteligenciji. Prikazani su rezultati istraživanja i analiza spremnosti potrošača i učesnika na tržištu za primenu predloženog modela.

Napomena: Zbog trenutne epidemiološke situacije, maksimalnan broj prisutnih u sali je 5 (uključujući predavača i organizatore seminara).

Predavanja se mogu pratiti na daljinu preko linka
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.