Odeljenje za mehaniku, 17. mart 2021.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 17. marta 2021. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 18 časova.

Predavač: Jovana Petrović, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: RAZUMEVANjE GAMA ZRAČENjA MLEČNOG PUTA

Apstrakt:  Gama zračenje naše galaksije još uvek je puno nepoznanica poput ”viškova” grama zračenja kojima još uvek nismo uspeli da identifikujemo izvor, ka i načina proizvodnje istog u slučajevima izvora o kojima znamo da su, po svojoj prirodi, vidljivi u ovom delu elektromagnetnog spektra (supernova ostaci, pulsari, milisekund pulsari). Korišćenjem podataka sa teleskopa,  kao što je Fermi-LAT, te od skoro i HAWC teleskop, imamo sve bolju sliku o tome šta se sve krije u gama-zračnom pozadinskom zračenju Mlečnog puta. Konačno, jedna od bitnih motivacija za ovakve poduhvate je i činjenica da jedan od potencijalnih kanala anihilacije tamne materije za rezultat ima upravo gama zračenje koje ostaje skriveno u šumu svih ostalih izvora. Ovo predavanje biće fokusirano na neke od najnovijih pokušaja davanja odgovora na još uvek otvorena pitanja, te se osvrnuti na to šta su naredni koraci u ovoj oblasti.

Napomena: Molimo zainteresovane da svoj dolazak na predavanje najave mejlom na mehanika@turing.mi.sanu.ac.rs. Tokom sastanaka je neophodno poštovanje propisanih mera zaštite.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.