Medalja Evropskog astronomskog društva dodeljena našoj nekadašnoj studentkinji Mirjani Pović

Prvi put ove godine dodeljena je medalja za nadahnuće The Jocelyn Bell Burnell Inspiration Medal Evropskog astronomskog društva, kao priznanje astronomima u svim fazama karijere čiji doprinos prevazilazi naučna istraživanja.

Dobitnica je doc. dr Mirjani Pović (Ethiopian Space Science and Technology Institute (ESSTI), Ethiopia & Instituto de Astrofísica de Andalucía, Spain) koja je nagradu dobila za svoj rad na razvoju astronomije, nauke i obrazovanja kao izlaza iz siromaštva i poboljšanja kvaliteta života mladih u Africi. Predlagači su bili dr Isabel Marquez Perez i dr Antxon Alberdi Odriozola sa andaluzijskog istituta za astrofiziku i dr Bojan Arbutina ispred Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dr Mirjana Pović je docent na Etiopijskom institutu za svemirska istraživanja i tehnologije, saradnik-istraživač na Institutu za astrofiziku Andaluzije i počasni predavač na Univerzitetu za nauku i tehnologiju Mbarara (MUST, Uganda). Stekla je diplomu iz astrofizike na Katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerzitetu u Beogradu, a doktorat iz astrofizike je odbranila 2010. na Institutu za astrofiziku na Kanarima, u oblasti formiranja i evolucije galaksija. Više od 10 godina radi na razvoju astronomije i uopšte nauke i obrazovanja u Africi kroz različite projekte i inicijative. Godine 2018. primila je prvu nagradu čuvenog naučnog časopisa Nature za inspirativan rad u nauci, kao i za svoja istraživačka dostignuća i doprinos društvu. Vlada Srbije je 2019. godine pozvala Mirjanu Pović da bude jedan od njenih ambasadora nauke, a dobila je i priznanje od ESSTI za izuzetan doprinos. Takođe, doprinela je razvoju ljudskih kapaciteta rukovodeći magistarskim i doktorskim tezama u Etiopiji, Ruandi, Ugandi i Tanzaniji od 2014. godine. Mirjana Pović je bila sekretar prvog Komiteta za mapiranje ravoja svemirskih istaživanja i tehnologija Etiopije (2016-2018) i jedina žena, uz to stranac, među 12 članova prvog odbora za razvoj Etiopske svemirske strategije (2018-2019).

Trenutno učestvuje u razvoju Afričke strategije za fundamentalnu i primenjenu fiziku kao jedan od ko-sazivača radne grupe za astrofiziku i kosmologiju. Takođe je član naučnog organizacionog odbora Generalne skupštine Međunarodne astronomske unije koja će se održati u Kejptaunu 2024.godine.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.