Odeljenje za matematiku, 13. mart 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 13. marta 2020. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15.

Predavač: Marija Šegan-Radonjić, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: PRETHODNICI ODELjENjA ZA MATEMATIKU MATEMATIČKOG INSTITUTA U BEOGRADU

Apstrakt:
U literaturi preovlađuje stav da je Veće Matematičkog instituta SAN, koje je osnovano 1946. godine kao naučno-upravno telo instituta, proisteklo iz rada tzv. Kluba matematičara, neformalne matematičke organizacije Beogradskog univerziteta pokrenute 1926. godine. Takođe, smatra se da je Odeljenje za matematiku Matematičkog instituta, koje počinje sa radom 1961. godine, proizašlo iz delovanja pomenutog Veća. Otuda će u izlaganju biti učinjen pokušaj da se na temelju građe Arhiva Srbije, Arhiva SANU i arhiva Matematičkog instituta SANU, koja je nedavno digitalizovana i učinjena dostupnom (https://misanuarc.omeka.net/), rekonstruiše proces uspostavljanja Odeljenja za matematiku Matematičkog instituta u hronološkom okviru od 1926. do 1961. godine. Cilj izlaganja je da se istraži pitanje postojanja kontinuiteta razvoja putem analize strukture i organizacije rada Kluba matematičara, Veća Matematičkog instituta SAN i Odeljenja za matematiku u datom vremenskom periodu. Pored toga, ideja izlaganja je i da podstakne razmišljanja i procene o uticaju ovih organizacija ili naučnih tela na razvoj prosvete i nauke u Srbiji i Jugoslaviji krajem 19. i početkom 20. veka. U izlaganju će se za interpretaciju i predstavljanje prošlosti koristiti principi i alati digitalizacije kulturnog nasleđa.

Važno obaveštenje: Predavanje na Odeljenju za matematiku najavljeno za 13. mart 2020 je otkazano, a novi termin predavanja biće blagovremeno objavljen.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.