U četvrtak, 24. oktobra, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba povodom sto godina od rođenja akademika Rajka Tomovića, našeg značajnog naučnika.

Rajko Tomović je bio profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, konstruktor prvih specijalnih računara za rešavanje diferencijalnih jednačina i tvorac takozvane „beogradske šake“, što je predstavljao jedan od prvih pokušaja u svetu da se izradi veštački organ sa čulom dodira. U svom naučnom radu bavio se multidisciplinarnim istraživanjima veštačke inteligencije i biotehnikom.

Na izložbi, koja je deo međunarodnog skupa organizovanog u čast akademika Tomovića, bića prikazana njegova brojna dostignuća i bogat naučni rad na polju razvoja robotike, kao i hibridnih i digitalnih računara. Takođe, izložba će ukazati na veliki ugled i značaj koji je ovaj naučnik imao u međunarodnim krugovima.

Prilikom otvaranja govoriće akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU, a čast da otvori izložbu imaće akademik Dejan Popović, član Odeljenja tehničkih nauka SANU.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.