Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 19. mart 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 19. marta 2019. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15.

Predavač: Zoran Ševarac, Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu,

Naslov predavanja: OKRUŽENjE ZA RAZVOJ SOFTVERA APACHE NETBEANS

Apstrakt: Apache NetBeans je jedno od 3 najznačajnija razvojna okruženja za Java platformu, i trenutno jedino okruženje čijim razvojem u potpunosti upravlja programerska zajednica, u okviru najveće zajednice otvorenog koda Apache fondacije. Svoj razvoj je započeo kao studentksi projekat na Univerzitetu u Pragu, da bi kroz par godina bio kupljen od strane kompanije Sun Microsystems, nakon toga kroz akviziciju prelazi u kompaniju Oracle, a od pre dve godine u Apache fondaciju. Prošle, 2018. godine Apache NetBeans je dobio prestižno priznanje Dukes Choice Award kao jedan od najznačajnijih projekata na Java platformi tokom najveće svetske konferencije o Java tehnologijama u San Francisku, Oracle Code One. Pored nesumnjivo velikog značaja za softversku industriju, veliki broj korisnika NetBeans-a je u edukativnom domenu zahvaljujući njegovoj jednostavnosti korišćenja, otvorenosti i velikoj i posvećenoj zajednici.

Prof. Zoran Ševarac sa FON-a kao višegodišnji aktivni član NetBeans zajednice, bio je jedan od članova tima koji je primio nagradu. Na ovom predavanju saznaćete šta se dešava u Net Beans projektu i šta predstoji, gde da uzmete najnoviju verziju, kako da postanete jedan od NetBeans programera. Biće reči i o iskustvu o korišćenju NetBeans-a u nastavi programiranja i veštačke inteligencije, zašto je prema iskustvima sa FON-a idealan kao edukativna softverska platforma, šta sve nauči neko ko se uključi u razvoj NetBeans-a.

O predavaču: Dr Zoran Ševarac je vanredni profesor na FON-u na Katedri za softversko inženjerstvo i jedan od 200 najuticajnijih Java programera u svetu, član programa Java Champions. Višestruki je dobitnik nagrada za doprinos razvoju Java tehnologija Duke`s Choice Award 2013 i 2018. i Most Significant JSR za 2018. Osnivač je Centra za razvoj softvera otvorenog koda na FON-u.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.