Seminar iz astronomije i astrofizike, 11. decembar 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 11. decembra 2018, u sali 809 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Ivan Milić, Astronomska opservatorija u Beogradu

Naslov predavanja: INTERPRETACIJA SPEKTROPOLAMETRIJSKIH POSMATRANjA SUNČEVE ATMOSFERE

Apstrakt: Svetlost koju primamo sa Sunca prolazi kroz Sunčevu atmosferu gde procesi apsorpcije, emisije i rasejanja utiču na spektar i polarizaciju zračenja. Ovi procesi zavise od termodinamičkih i magnetnih osobina plazme, pa analiza spektra omogućava dijagnostiku temperature, magnetnog polja i polja brzine u atmosferi Sunca.

U ovom predavanju biće reči o Zemanovom efektu i njegovom uticaju na polarizaciju u spektralnim linijama. Preciznije, fokus će biti na spektralnim linijama koje su formirane u ne-LTR aproksimaciji. Ove linije su uglavnom osetljive na fizičke uslove u višim slojevima Sunčeve atmosfere (viša fotosfera i hromosfera). Upravo te oblasti su posebno zanimljive zbog svoje dinamičnosti i prenosa energije ka koroni. Takođe, biće opisana spektropolarimetrijska inverzija, trenutno najdetaljnija metoda za analizu posmatranja visoke prostorne i spektralne rezolucije. Na kraju, biće diskutovane mogućnosti savremenih metoda mašinskog učenja, kao što su konvolucione neuronske mreže.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.