Seminar iz astronomije i astrofizike, 13. novembar 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 13. novembra 2018, u sali 809 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Ana Černok, Open University, UK, Royal Ontario Museum, University of Toronto

Naslov predavanja: GEOLOGIJA DRUGIH SVETOVA - ISPITIVANjE METEORITA I STENA SA MESECA

Apstrakt:
Geologijom uglavnom podrazumevamo ispitivanje stena, sredina i procesa koji su vezani za planetu Zemlju. Ova široka oblast nauke u moderno doba vrlo lako biva integrisana u opsežni spektar istraživanja, pa tako svedočimo modernim interdisciplinarnim frontovima koji, na primer, istražuju život mikroorganizama u zemljištu i stenama (biogeohemija), arheološkim predmetima u vulkanskim sredinama (arheogeologija), kristalima u industrijskim materijalima (geomaterijali), pa sve do ispitivanja objekata u Sunčevom sistemu (kosmohemija).

Geologija Sunčevog sistema je vrlo razvijena i aktivna oblast planetarnih nauka, a oslanja se na saznanja iz petrologije, geohemije, mineralogije, vulkanologije, itd. koja su stečena ispitujući sopstvenu planetu. U ovom predavanju biće dat osvrt na najbrojnije stene Sunčevog sistema prisutne u laboratorijama - meteorite i stene sa Meseca (uzorkovanih tokom NASA Apollo misija). Cilj predavanja je da publici predstavi osnovna saznanja o ovim uzorcima, kao i da na konkretnom primeru iz autorove istraživačke prakse objasni najsavremenije analitičke metode koje se koriste u ovoj oblasti moderne geologije. Na primeru istraživanja akcesornih minerala (npr. mineral apatit), upoznajući njegovu atomsku, kristalnu i hemijsku strukturu, biće reči o iskonskim pitanjima o starosti Meseca i meteorita, kao i poreklu vode u njima.

Kratka biografija predavača: Ana Cernok je istraživač na Open University, Milton Keynes, UK, a krajem novembra će se pridružiti timu pri kolekciji meteorita Royal Ontario muzeja u Torontu. Osnovne studije iz oblasti petrologije i geohemije završila je na Univerzitetu u Beču. Doktorske studije iz oblasti eksperimentalne mineralogije i kristalografije je završila na Bavarskom geološkom institutu u Bajrojtu, u Nemačkoj.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.