150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa

Konferencija Mihailo Petrović Alas, Život-Delo-Vreme, SANU, 2-3. oktobar 2018.

Godina Mike Alasa

Srpska akademija nauka i umetnosti i matematička zajednica u Srbiji ove godine obeležavaju značajan jubilej, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića (6. maj 1868 - 8. jun 1943), velikog srpskog matematičara i osnivača srpske matematičke škole.

Profesor Petrović je rodonačelnik srpske matematičke škole i već po tome zauzima posebno mesto u plejadi srpskih naučnih velikana. Matematički fakultet sa ponosom ističe činjenicu da je profesor Petrović vodio Katedru za matematiku Filozofskog fakulteta, preteču našeg fakulteta, od njegovog dolaska u Beograd iz Pariza 1894, pa sve do njegovog odlaska u penziju 1938. godine. Njegovi učenici i doktorandi, Tadija Pejović, Jovan Karamata, Miloš Radojčić, Konstantin Orlov i Dragoljub Marković takođe su bili profeosori našeg fakulteta i okosnica Beogradske matematičke škole. Zajedno sa svojim profesorom uveli su modernu matematiku na Beogradski univerzitet i stvorili nove generacije uglednih i dobrih matematičara. Takođe, pomogli su osnivanje novih matematičkih centara u Srbiji i Matematičkog instituta SANU.

Akademik Petrović bio je ugledan profesor matematike na Univerzitetu u Beogradu, ali i književnik, filozof, muzičar, ribar, svetski putnik i putopisac. Bio je student poznatih francuskih matematičara Anrija Poenkarea (Henri Poincaré), Šarla Ermita (Charles Hermite) i Šarla Emila Pikara (Charles Émile Picard).

Srpska akademija nauka i umetnosti, Matematički fakultet Univerzitet u Beogradu i prirodno-matematički fakulteti u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu tokom ove godine organizuju nekoliko manifestacija i skupova posvećenih akademiku Petroviću.

Matematički fakultet dao je značajan prilog ovom jubileju osnivanjem Digitalnog legata Mihaila Petrovića u kojem posetioci mogu da pronađu mnogobrojna dokumenta i detalje iz zanimljivog i nekonvencionalnog života profesora Petrovića.

Otvaranje izložbe povodom 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, MIHAILO PETROVIĆ ALAS – RODONAČELNIK SRPSKE MATEMATIČKE ŠKOLE, biće održano u utorak 15. maja u Galeriji SANU sa početkom u 19 sati.

Autori: Žarko Mijajlović, Marija Šegan Radonjić i Stevan Mićić.
Koautor: Maja Novaković

Fakultet je dao značajne priloge za ovu izložbu koja traje od 15. maja do 22. juna u Galeriji SANU. Osim toga, u okviru IX Simpozijuma – Matematika i primene, koji će biti održan početkom novembra, Fakultet će jednu sekciju posvetiti sećanju na životni put i dela profesora Petrovića.

Vest na sajtu SANU



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.