Odeljenje za matematiku, 11. maj 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 11. maja 2018. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15.

Predavač: Nataša Đurđevac Konrad, Zuse Institute Berlin

Naslov predavanja: METASTABILNI MARKOVLjEVI PROCESI I NjIHOVE PRIMENE

Apstrakt: Metastabilni Markovljevi procesi se karakterišu relativno dugim boravkom u pseudo-ekvilibrijumu (takozvanom metastabilnom skupu), uz retke i brze skokove iz jednog u drugi pseudo-ekvilibrijum. Metastabilnost je osobina mnogih procesa u prirodi, na primer dinamike proteina i drugih biomolekula, gde metastabilni skupovi odgovaraju specifičnim prostornim konformacijama proteina, koje su esencijalne za pravilno obavljanje bioloških funkcija. Zato je pronalaženje metastabilnih skupova i dinamičkih osobina procesa veoma bitno u biomedicinskom istraživanju.

U okviru ovog predavanja biće prikazane osnovne matematičke konstrukcije metastabilnih Markovljevih procesa, kao i odabrani originalni rezultati bazirani na analizi spektra generatora posmatranog Markovljevog procesa, sa fokusom na reverzibilne procese. Takođe, biće razmatran i slučaj nereverzibilnih Markovljevih procesa, gde dominantne sopstvene vrednosti generatora mogu biti kompleksne. Primena metastabilnih procesa i predstavljenih metoda biće ilustrovana na primeru analize strukture grafova, kao što su pronalaženje klastera (modula) i globalne povezanosti grafa.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.