Naučni skup -Delo Ive Andrića-, 13. i 14.12.2017.

Naučni skup „Delo Ive Andrića“ održaće se 13. i 14. decembra.

O naučnom skupu

Ivo Andrić je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) od 1926. do poslednjeg dana života 1975. Primljen je kada je imao 34 godine, a predložili su ga Slobodan Jovanović i Bogdan Popović. Svoju pristupnu besedu je naslovio „O Vuku kao piscu“. U Akademiji je priređena posebna svečanost u Andrićevu čast kada je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Početkom ove godine SANU je imenovala Počasni odbor za proslavu 125 godina od rođenja Ive Andrića. Predsednik Odbora je akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU. Članovi Počasnog odbora su akademici Miro Vuksanović, Vladeta Jerotić, Dušan Kovačević, Ljubomir Maksimović, Nada Milošević Đorđević, Dragoslav Mihailović, Predrag Piper i Ljubomir Simović, univerzitetski profesori Živojin Stanojčić i Ivo Tartalja.

Istovremeno, SANU je osnovala Odbor za naučni skup o Andrićevom delu. Predsednik Odbora je akademik Miro Vuksanović. Članovi Odbora su dopisni član SANU Zlata Bojović i profesori Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić, Radivoje Mikić i Snežana Samardžija.

Osnovna namera dvodnevnog naučnog skupa je da nova tumačenja Andrićevog dela još jednom istaknu neprolazne vrednosti tog dela, a istovremeno da potvrde Andrićevu trajnost u srpskoj književnosti i kulturi.

Naučni skup ima 39 učesnika iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Njihovi radovi će biti objavljeni u Zborniku. U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, 13. oktobra ove godine, na velikoj Svečanoj akademiji o Andriću su govorili akademici Vladimir S. Kostić, Matija Bećković, Milosav Tešić, Dušan Kovačević, Miro Vuksanović i dopisni član Goran Petrović, a Andrićeve tekstove o nekadašnjim srpskim akademicima kazivali su dramski umetnici.

Otvaranje naučnog skupa o Andriću biće upriličeno u sredu, 13. decembra, u 11 sati, u Svečanoj sali SANU.

Na svečanom otvaranju će svoje besede kazivati akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, i akademik Miro Vuksanović, predsednik Odbora za Naučni skup „Delo Ive Andrića“. Dramski umetnik Tihomir Stanić govoriće odlomak romana „Na Drini ćuprija“.

Pozivnica



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.