Osma konferencija podunavske regije (DAC), 21.09.2017.

U Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, u četvrtak 21. septembra u 12 sati, svečano će biti otvorena Osma konferencija akademija podunavske regije (DAC).

Prilikom otvaranja, između ostalih, govoriće: akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, prof. dr Feliks Unger, predsednik Evropske akademije nauka i umetnosti, prof. dr Viktor Nedović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije i prof. dr Miroslav Vesković, naučni ekspert za koordinaciju podrške makroregionalnim strategijama.

Okupljenima će se video-porukom obratiti dr Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku.

Konferencija akademija podunavske regije (DAC) je projekat Evropske akademije nauka i umetnosti iz Salcburga, koji okuplja nacionalne akademije pomenute regije i fokusiran je na njen razvoj. Ideju je od početka podržala Evropska komisija, a dosad je održano sedam konferencija: u Beču 2011, Bratislavi 2012, Budimpešti 2012, Bukureštu 2013, Kišinjevu 2014, Ulmu 2015. i Ljubljani 2016. godine.

Konferencija će se baviti temama:

Ugroženi Dunav: Šta možemo da učinimo?

i Univerziteti u tranziciji.

„Dunav je ugrožen na više načina. U prvom redu se to odnosi na kontaminaciju koja potiče od industrije. U gornjem slivu, gde je ekonomija razvijenija a pravila strožija, to je neuporedivo manje izraženo u poređenju sa stanjem u donjem slivu. Dunav ugrožavamo građenjem nasipa za zaštitu od poplava i posebno pravljenjem akumulacija za hidrocentrale, jer time utičemo na prirodni tok Dunava što rezultuje promenama obala i biosfere”, kaže akademik Dejan Popović, član Organizacionog odbora.

Ušće Dunava

„Drugi pravac rada na konferenciji biće pokušaj da se u dunavskoj regiji na bolji način organizuje i, na neki način, unificira obrazovanje. Svi smo u procesu bolonjskih promena, ali su razlike od gornjeg sliva Dunava do Crnog Mora i u obrazovanju velike. Iako su neke od zemalja u Evropskoj uniji, a neke nisu, sve one se međusobno i u ekonomskom uslovima i u pogledu obrazovanja veoma razlikuju.  Jedna od tema biće i da li mi u Srbiji obrazujemo kadar koji nakon završetka školovanja može da nađe posao ili ga školujemo zato što imamo nastavnike za to”, objasnio je akademik Popović.

Ušće Save i Dunava

U radu konferencije učestvovaće akademije nauka Austrije, Nemačke, Češke, Mađarske, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Republike Srpske, Bugarske i Makedonije. Učešće će uzeti i Evropska federacija akademija (ALLEA). Ovaj dvodnevni događaj realizuje se u saradnji Evropske akademije nauka i umetnosti iz Salcburga i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Program skupa



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.