Seminar za mehaniku, 7. jun 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 7. juna 2017. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 17 časova.

Predavač: Miloš Kojić, Srpska akademija nauka i umetnosti

Naslov predavanja:
KOMPOZITNI KONAČNI ELEMENT SA DISTRIBUIRANIM (SMEARED) POLjEM ZA KONVEKTIVNO-DIFUZIONI TRANSPORT DELIĆA I MOLEKULA U BIOLOŠKOM KAPILARNOM SISTEMU I TKIVU

Apstrakt:
Kapilarna mreža i biološko tkivo predstavljaju izuzetno složen sistem u pogledu transporta materije, kao i u mehaničkom smislu. Napredak u pogledu lečenja bolesti (posebno kancera) se uglavnom zasniva na laboratorijskim i kliničkim eksperimentalnim istraživanjima. Zahvaljujući razvoju numeričkih metoda i kompjuterske tehnologije, u poslednjim decenijama se sve više koriste i numerički modeli. Međutim, veliki je izazov da se razviju praktično primenljivi numerički modeli koji sa odgovarajućom tačnošću mogu da daju rešenja korisna za medicinske primene. U nekoliko prethodnih saopštenja, autor je predstavio rezultate rada grupe saradnika u razvoju numeričke metodologije i softvera. U ovom saopštenju, biće izložen autorov novi koncept transportnih modela koji se zasniva na formulaciji kompozitnog konačnog elementa sa distribuiranim (smeared) poljem koncentracije. Konačni element sadrži više domena sa posebnim poljima koncentracije koja su povezana konektivnim 1D fiktivnim konačnim elementima u čvorovima osnovnog elementa. Ova metodologija omogućava jednostavno modeliranje transporta materije u složenom biološkom sistemu uz korišćenje materijalnih parametara koji se mogu odrediti laboratorijski. Na primerima će biti pokazana tačnost i primenljivost uvedenog konačnog elementa i numeričkog modela.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.