Odeljenje za mehaniku, 3. maj 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 3. maja 2017. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 18 časova.

Predavač: Đorđe Čantrak, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Naslov predavanja: EKSPERIMENTALNO ISTRAŽIVANjE KOHERENTNIH VRTLOŽNIH STRUKTURA

Apstrakt: Razmatraju se koherentne vrtložne strukture na potisu aksijalnog ventilatora u pravoj cevi, kao i iza avionskog krila modela aviona CRM (common research model). CRM je projektovan u saradnji NASA-e i Boeing-a.

Prikazana je analiza generisanih vrtložnih struktura i njihovih statističkih svojstava. Eksperimentalna istraživanja su obavljena primenom metoda vizualizacije i optičkih mernih tehnika i to laser Dopler anemometrije (LDA) i PIV (PIV, particle image velocimetry). Na osnovu originalnih rezultata merenja detaljno se istražuje uticaj režima rada aksijalnog ventilatora na strukturu turbulencije i precesiju vrtložnog jezgra, kao i ugla aeroprofila na formiranu vrtložnu strukturu. Izmerene raspodele turbulentnih napona omogućile su formiranje invarijantnih mapa anizotropnosti za različite uglove lopatica kola, kao i napadne uglove modela CRM. Dobijeni su značajni zaključci o uticaju režima rada ventilatora na anizotropnost i strukturu turbulencije u jezgru, smicajnom sloju i osnovnom strujanju, kao i uticaja napadnog ugla aviona na vrtložne strukture iza krila aviona.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.