Seminar iz astronomije i astrofizike, 29. novembar 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 29. novembra 2016. u sali 809 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Nataša Todorović, naučni saradnik Astronomske opservatorije Beograd

Naslov predavanja: BRZE PRUGE SUNČEVOG SISTEMA

Apstrakt: Među mnogobrojnim rezonancama u Sunčevom sistemu, posebno su nam značajne one koje poseduju mehanizam transporta asteroida u okolinu Zemlje. Ranije se smatralo da 5:2 rezonanca u srednjem kretanju sa Jupiterom, smeštena u spoljnom delu asteroidnog prstena na $asim 2.82$ AU, zbog svoje udaljenosti od Zemlje i svoje blizine Jupiteru, nije u stanju da doveze veliku količinu materijala u okolinu Zemlje. Međutim, ovaj izuzetno slab dinamički transfer na relaciji 5:2 rezonanca-Zemlja nije u saglasnosti sa rezultatima spektralnih analiza koje ukazuju na to da je veliki broj meteora i objekata u okolini Zemlje stigao iz spoljnog dela asteroidnog prstena, najverovatnije preko 5:2 rezonance.

Biće preispitana dinamika 5:2 rezonance tako što će najpre biti razmotrena struktura haosa u samoj rezonanci. Jasan prikaz dinamike u rezonanci omogućen je sofisticiranim numeričkim metodama koje su razvijene u poslednje dve decenije. Najnestabilnije delove u rezonanci, mogle bi se lako poistovetiti sa takozvanim hiperboličkim mnogostukostima, koje imaju ključnu ulogu u transportu malih tela i na neki način predstavljaju "brze pruge" Sunčevog sistema. U cilju testiranja ove hipoteze, 1000 fiktivnih tela smeštenih duž "brzih pruga", posmatrano je u vremenu od 5 miliona godina. Za razliku od ranijih studija, ispostavlja se da su skoro svi objekti stigli u okolinu Zemlje. Takođe, primećeno je da veliki broj asteroida napušta Sunčev sistem duž nepoznatog pravca koji je definisan perihelskim rastojanjem od $qsim 0.26$ AU. Biće dat statistički prikaz koji uglavnom potvrđuje efikasnost transporta 5:2 rezonance, ali i diskutovan niz otvorenih pitanja koja su se javila u toku istraživanja.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.