Seminar za geometriju, obrazovanje i vizualizaciju sa primenama, 9. jun 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 9. juna 2016. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 17:15.

Predavač: Nataša Ž. Mišić, Lola institut, Beograd

Naslov predavanja: GENETSKI KÔD: POLUVEKOVNA NAUČNA ENIGMA

Apstrakt: Proces dešifrovanja genetskog koda (GK), tj. određivanjа pravila preslikavanja (prevođenja) genetske informacije (DNK ili mRNK genske sekvence) u proteine (amnokiselinske sekvence), trajao je oko 5 godina, od 1961 to 1966.

Pola veka nakon konačnog dešifrovanja i otkrivanja univerzalnosti GK još uvek nemamo pouzdane teorije o njegovoj prirodi, poreklu i evoluciji, uprkos mnogim opsežnim teorijskim i eksperimentalnim istraživanjima.

Ova istraživanja su nam, između ostalog, pomogla da shvatimo da je GK skoro optimalan u pogledu minimiziranja grešaka prevođenja, ali i ne kako to da glavni fizički medijatori u formiranju GK (specifično vezuju tRNK za odgovarajuću aminokiselinu) jesu enzimi (proteini) čiji se geni nalaze u DNK/mRNK i upravo se procesom prevođenja sintetišu.

Pored ove enigme, ali i mnogih drugih, naročito mesto zauzima fenomen nukleonskih (masenih) ravnoteža unutar GK, otkriven 1994. godine. Ovaj fenomen pokazuje da su mnoge simetrije GK i fizičko-hemijska svojstva njegovih konstituenata praćena preciznim ravnotežama broja nukleona i da su, šta više, mnoge determinisane brojem 37.

Naša istraživanja su bila usmerena ka razumevanju ovih ravnoteža, naročito izbora broja 37, a za koji je pokazano da je jedinstveni ciklični broj u dekadnom sistemu, da njegovi generalizovani brojevi kao i on sâm predstavljaju figurativne brojeve, da se može dovesti u vezu sa zlatnim presekom, pa i konstantom fine strukture i dr.

Ovakva istraživanja ne samo da pomeraju fokus istraživanja GK iz oblasti fiziko-hemije u fundamentalne oblasti matematike, već i nameću pitanje da li i na koji način matematičke strukture imaju svoju fizičku realizaciju.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.