Odeljenje za matematiku, 26. maj 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 26. maja 2016. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

U okviru sastanka Seminara planirana su tri predavanja.

Predavač: Kosta Došen, Matematički institut SANU, Filozofski fakultet, Beograd

Naslov predavanja: DEDUKTIVNI SISTEMI I KATEGORIJE POSLE POLA VEKA I POSLE DVADESET GODINA

Apstrakt: Pod tim naslovom je šezdesetih godina prošlog veka Lambek objavio niz od tri članka kojima je zasnovao kategorijalnu teoriju dokaza, a predavač je na proslavi pedesetogodišnjice Matematičkog instituta održao predavanje pod istim naslovom, i posle pod tim naslovom objavio i rad. Biće razmotreno šta je u tom radu i šta je u međuvremenu iz njega proisteklo.

Predavač: Rade T. Živaljević, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: ALGEBARSKA TOPOLOGIJA I KOOPERATIVNE IGRE

Apstrakt: Jedna od važnih oblasti opšte teorije igara su i tzv. kooperativne igre u kojima akteri formiraju koalicije radi dostizanja nekog zajedničkog cilja. Primer takvih igara su tzv. "simple games" (John von Neumann, Oskar Morgenstern) koje uključuju glasanje na izborima (voting games) i mnoge druge situacije kolektivnog odlučivanja (social choice theory, mathematical economics). Algebarska topologija je matematička disciplina koja se bavi kvalitativnim svostvima višedimenzionalnih geometrijskih formi i opštije svim matematičkim modelima koji koriste geometrijski jezik i "prostornost" u nekom obliku. U novije vreme se razvija i "Primenjena i računarska algebarska topologija" (Applied and computational algebraic topology). Pokazaćemo kako se problemi ulaganja u euklidske prostore bez višestrukih tačaka povezuju sa kombinatorikom asociranih prostih igara. Na primer neplanarnost potpunog grafa $K_5$ na skupu $[5] = {1,2,3,4,5}$ je dedukovana iz osobina proste igre $[2,5; 1,1,1,1,1]$ u kojoj 5 lica ravnopravno glasaju, a prag za usvajanje odluke je 2,5.

Predavač: Stevo Todorčević, University of Toronto

Naslov predavanja: DESKRIPTIVNA KOMBINATORIKA

Apstrakt: Predavanje će biti uvod u trenutno aktuelnu oblast matematike u kojoj se klasična problematika o konačnim strukturama posmatra u jednom sasvim drugom kontekstu. Akcenat će biti na novijim rezultatima i na otvorenim problemima.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.