Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 17. maj 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 17. maja 2016. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Slobodan Ćuk, CEO TESLAco

Naslov predavanja: NIKOLA TESLA I ENERGETSKA ELEKTRONIKA

Apstrakt: Nikola Tesla je podario svetu polifazni sistem generisanja i prenošenja električne energije na velike distance. Taj metod je i dalje neprevaziđen i posle 120 godina jedini način kojim se stotine megavata električne energije prenose na sve delove sveta brzinom svetlosti! Tesla je svoj sistem upotpunio Teslinim generatorima i motorima, koji i danas pokreću industriju celog sveta!

Ključna odlika Teslinog sistema je da ne smešta električnu energiju već je prenosi. Sadašnja Energetska Elektronika je ograničena time da svi tipovi konvertora (DC-DC, AC-DC i DC-AC) smeštaju svu energiju u samim konvertorima. Neposredan rezultat je da veličina konvertora eksponencijalno raste sa snagom (energijom), a istovremeno smanjuje dramatično efikasnost i rezultira u velikim gubicima.

Na predavanju će biti prikazan novi prilaz Energetskoj Elektronici koji se zasniva na konvertorima koji NE SMEŠTAJU već samo PRENOSE energiju pretvarajući je iz jednog oblika u drugi, kao na primer, AC-DC konvertori za punjenje baterija električnih automobila. To onda omogućava da rapidni punjač baterija od 50kW bude smešten u samom automobilu i napuni baterije za desetak minuta!

Novi sistem povezuje Teslin AC polifazni sistem transmisije i izmenjuje energiju sa DC sistemom transmisije baziranom na solarnim ćelijama koje prirodno generišu DC snagu na malom DC naponu. Edisonov sistem DC transmisije nije uspeo jer je bio baziran na nefikasnom DC prenosu na 100V DC. Teslin AC sistem je pobedio jer je koristio Faradejev AC transformator da prvo prebaci 440V AC napon na 440,000V napon vrlo male struje i prenese efikasno velike snage na veliku daljinu. Tada nije postojao metod da se 100V DC napon pretvori u visok DC napon od 100,000V DC za prenos na daljinu.

Novi konvertorski sistem sada to omogućava po prvi put zahvaljujući glavnoj osobini da DC-DC konvertori novog tipa ne smeštaju već samo prenose energiju!



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.