Predavanje direktora Evropske gravitacione opservatorije (EGO), Federika Ferinija, 13.4.2016.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo da prisustvujete predavanju "Od Ajnštajnovih predviđanja do gravitacionih talasa: novi pogled na Univerzum" koje će održati prof. dr Federiko Ferini, direktor Evropske gravitacione opservatorije ( EGO), u sredu 13. aprila u 13 časova u Svečanoj sali Rektorata.

Prof. Ferini održaće predavanje na temu nedavno otkrivenih gravitacionih talasa i najnovijih naučnih otkrića u ovoj sve popularnijoj oblasti.

Gravitacioni talasi predstavljaju poremećaje prostor-vremena. Matematički se opisuju kao talasna rešenja Ajštajnove teorije relativiteta. Jedan od načina kako mogu da nastanu su sudari crnih rupa. Interesantno je da ih je Albert Ajnštajn predvideo davne 1916. godine u okviru svoje teorije relativiteta, da bi nakon jednog veka, tačnije 11. februara 2016. godine, gravitacioni talasi najzad bili i uočeni i naučno potvrđeni u saradnji timova LIGO Scientific Collaboration i Virgo Collaboration (EGO).

Gost Univerziteta u Beogradu, prof. dr Federiko Ferini, profesor je astrofizike na Univerzitetu u Pizi i autor je više od 200 naučnih radova. Od 2002. do 2010. godine obavljao je dužnost atašea za nauku pri
italijanskoj misiji u Ženevi, koja je predstavljala Italiju u projektu CERN.

Prof. Ferini održaće predavanje na engleskom jeziku, a svi zainteresovani mogu pratiti direktan prenos 13. aprila od 13 časova, putem interneta, na linku: http://media.rcub.bg.ac.rs/?p=5223



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.