Seminar Bioinformatika, 6. april 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 6. aprila 2016. u sali 718 Matematičkog fakulteta, sa početkom u 18:15 časova.

Predavači: Petar Veličković, doktorant iz oblasti mašinskog učenja i bioinformatike, Triniti koledžu Univerziteta u Kebmridžu, Velika Britanija i Andrej Ivašković, student osnovnih studija računarstva na istom fakultetu

Naslov predavanja: VIRAL: REALNE SIMULACIJE KONKURENTNIH PROCESA NAD MULTIPLEKS MREŽAMA

Apstrakt: Precizno modelovanje procesa koji se šire predstavlja ključni izazov savremene bioinformatike, naročito u kontekstu predviđanja posledica epidemija (na primer, proporcije stanovnistva koja ce biti zahvaćena nekom zarazom u kritičnom trenutku).

Postoji veliki broj pristupa; nedavna otkrića u polju multipleks mreža dozvoljavaju integraciju nekoliko konkurentnih procesa i direktnije modelovanje njihovih interakcija. Međutim, istraživanja su se do sada najviše vršila na nasumično generisanim mrežama i pretpostavke u vezi sa njihovom dinamikom ne moraju neophodno odgovarati ponašanju ljudi.

Kao značajan korak ka pravljenju kontrolisanih eksperimenata ove vrste, biće predstavljen Viral, sistem zasnovan na multipleks mrežama za simulacije konkurentnih procesa epidemija i informisanosti u savremenom drustvu, u kontekstu stvarnog sveta.

Sistem je zasnovan na nezahtevnoj distribuiranoj Android aplikaciji i centralnog servera predviđenog za simulaciju, pri čemu su obe komponente jednostavne za pokretanje i podešavanja. Obezbeđena je infrastruktura za detaljno beleženje i analiziranje rezultata simulacije.

Organizatori seminara Bioinformatika su prof. dr Gordana Pavlović-Lažetić, prof. dr Branko Dragović i prof. dr Nenad Mitić, rukovodilac seminara.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.