Međunarodni dan posvećen obeležavanju 200 godina od rođenja pionirke programiranja

"ADA LOVELACE dan" je međunarodni dan posvećen obeležavanju 200 godina od rođenja pionirke programiranja. Ćerka Lorda Bajrona i izvrsne matematičarke u to doba, od malih nogu je bila usmerena na prirodne nauke da bi kasnije u radu sa kolegom Čarlsom Bebidžem došla do zaključka da sve što može biti konvertovano u brojeve - muzika, alfabet ili slike, može biti kontrolisano pomoću algoritama. Njeno dostignuće predstavlja preteču modernih računara i niko pre nje, čak ni sam Bebidž nije uvideo da analitička mašina može da obrađuje različite vrste podataka. Kako je napisala algoritam za izračunavanje Bernulijevih brojeva, Ejda se smatra prvom programerkom u istoriji.

"ADA LOVELACE dan" organizuju Rails Girls Beograd, srpski ogranak globalne zajednice koja devojke i žene upoznaje sa osnovama web programiranja. Program "ADA LOVELACE dana" je posvećen predstavljanju žena koje su trenutno aktivne u polju nauke kod nas (matematika, IT, inženjerstvo, fizika, hemija, arhitektura...) sa ciljem da govore o svojim dostignućima, preprekama i razvojnom putu, i da na taj način inspirišu i motivišu posetioce da i sami svoju buduću profesiju možda potraže u prirodnim naukama.

Više informacija o samom događaju i šest izvrsnih govornica i njihovim dometima u nauci.

Program "ADA LOVELACE dana" biće održan u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43) u petak 16. oktobra u 17.30. Ulaz je slobodan.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.