Galerija znamenitih u Valjevu

U Valjevskoj gimnaziji postavljena je GALERIJA ZNAMENITIH koju čine velikani srpske kulture i nauke: Dositej, Vuk, Njegoš, Čika Ljuba, Mika Alas, Tesla, Josif Pančić, Milutin Milanković, Jovan Cvijić, Mihailo Pupin.

Njihovi portreti nalaze se na samom ulazu u Valjevsku gimnaziju.

Osim toga i portreti ostalih velikana poput Andrića, Crnjanskog, Dučića i Mokranjca biće, uz odgovarajući događaj, postavljeni u ostale holove, odgovarajuće učionice i kabinete.

Galeriju će činiti i velikani svetske nauke i umetnosti Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Platon, Sokrat, Tolstoj, Dostojevski, Betoven, Pitagora, Gaus, Lomonosov, kao i mnogi drugi.

Centaralni hol je odvojen za znamenite učenike Valjevske gimnazije.  Tu su već postavljeni portreti Desanke Maksimović, Brane Petronijevića, Vladike Nikolaja, Gordane Babić, a u planu su i portreti Ljubice Marić, ali i ostali akademici - Valjevski gimnazijalci.

Portreti se postavljaju u skladu sa događajem odn. datumom koji je u vezi sa određenom ličnošću.

Valjevska gimnazija ima četiri aktuelna akademika SANU (azbučnim redom):

- Bećković Matija - književnik
- Loma dr Aleksandar - klasični filolog, etimolog, onomastičar
- Mateljević dr Miodrag - matematičar
- Popović Ljuba - slikar.

Teško da se neka srednja škola može pohvaliti takvom činjenicom.

S obzirom na to da postavljanje svakog porteta prati događaj posle koga će đaci Valjevske gimnazije, ali i svi posetioci i šira javnost znati zašto portret određenog velikana krasi Valjevsku gimnaziju čast nam je i zadovoljstvo da najavimo predavanje prof. dr Miodraga Mateljevića koje će se održati u petak 28.11.2014. u Valjevskoj gimnaziji.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže!



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.