Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 3. jun 2014.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 3. juna 2014, sa početkom u 14:15 časova u sali 301f, Matematičkog instituta SANU.

Predavač: doc. dr Vojkan Vasković, Fakultet organizacionih nauka, Beograd

Naslov predavanja: VIRTUELNE VALUTE

Sadržaj: Virtuelne valute su forma digitalnog novca koji nije izdat niti garantovan od strane centralnih monetarnih institucija.

Javlja se u više različitih oblika i uglavnom se koristi za plaćanja preko Interneta, ali se odnedavno koristi i za plaćanja u realnom okruženju kao i za podizanje novca na ATM uredjajima.

Tehnologija koja je primenjena prilikom kreiranja i distribucije ovako generisanog novca omogućava da se radi sa anonimnim računima i novcem, tako da monetarne i finansijske vlasti nisu u mogućnosti da prate ovako izvršene transakcije.

Ovo se pojavljuje kao veliki problem jer takva tehnologija omogućava pranje novca.

Posebno je interesantna tehnologija razdvajanja funkcije kupovine valute (menjačnice i berze) od samog procesiranja plaćanja.

Predavanje obuhvata istorijski razvoj virtuelnih valuta, analizu postojećih modela, objašnjenje tehnologije koja je primenjena i primere na koji način bi ova tehnologija mogla da se primeni za pranje novca.

Analizom su obuhvaćeni sistemi plaćanja u digitalnom zlatu i sistemi digitalnih valuta.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)