Шта можеш у Србији 2020. захваљујући широкопојасном приступу интернету - наградни конкурс за студенткиње техничких факултета под покровитељством Министарства културе, информисања и информационог друштва

Сними видео у трајању од 40 секунди до једног минута  који ће приказати ситуацију пре и после увођења широкопојасног приступа интернету у сваком домаћинству у Србији. Представи како се то одражава на појединце, развој друштва и/или привреде у Србији. Пусти машти на вољу.

Ову тему покрећемо са циљем да пружимо подршку студенткињама техничких факултета на њиховом путу до успешне каријере поводом прославе Дана девојчица у ИКТ 23. априла 2012. и подстакнемо их да креативно размишљају о будућности Србије која је у њиховим рукама. Истовремено желимо да у Србији подигнемо свест о значају развоја интернет инфраструктуре.

Широкопојасни интернет подразумева велику и симетричну пропусну моћ према интернету. Дакле, брзина слања и преузимања података су једнаке. Сада је брзина слања 3-4 пута мања од брзине преузимања - кроз ADSL или кабловски приступ интернету.

Дигитална агенда Европске уније прописује да сваки становник Европе до 2020. године треба да има приступ интернету минималне брзине од 30 Mb/s , а да је барем половина домаћинстава претплаћена на брзине од најмање 100 Mb/s .

Разна истраживања показују да употреба ИКТ (информационо-комуникационих технологија) има већи ефекат на привредни раст у земљама са малим и средњим примањима него у земљама где су примања висока, као и да широкопојасни приступ има највећи ефекат на раст у поређењу са другим комуникационим технологијама.

Ефекти ИКТ су директно мерљиви, а инвестиције потребне за имплементацију мрежне ИКТ инфраструктуре су релативно мали. Инвестиције у ИКТ инфраструктуру су од 3 до 15 пута мање од инвестиција потребних за водоводну, струјну, гасну или канализациону инфраструкутуру. Инвестиција у изградњу широкопојасне инфраструктуре у целој Србији је приближно иста као инвестиција за изградњу 100 km аутопута.

Просечан пораст бродбенд пенетрације за 10% утиче на пораст економије (бруто домаћег производа, БДП) за 1.3%. Погодности употребе ИКТ, и нарочито широкопојасног приступа интернету, пружају се и на друштвене циљеве као што су социјална инклузија и одржање животне средине.

Рок за слање радова је 19. април 2012.

Видео одговор на задату тему:
1. пошаљи на сајт http://www.sendspace.com,
2. у пољу за опис укуцај „Широкопојасни интернет у Србији 2020.“ и име и презиме
3. по успешно обављеном слању на мејл ће ти стићи линк за преузимање твог видеа
4. пошаљи мејл са насловом “Широкопојасни интернет у Србији 2020.” на адресу:

dan.devojcica@digitalnaagenda.gov.rs

и у телу поруке податке: име и презиме, факултет који студираш, контакт телефон и линк за преузимање твог видеа са сајта http://www.sendspace.com.

Победнице ће бити проглашене и вредне награде уручене на CareerMixerParty поводом прославе Дана девојчица у ИКТ 23. априла 2012.


Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести